TYPtoTAAL opleidingen
brengt je verder!
Leren typen in het sleurlokaal is leuk!
Copyright © 2012
Lex Zwart
info@typtotaal.nl
Innovatie
Dit project is mede gefinancierd door de Europese Gemeenschap, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de provincie Drenthe, Innovatief Actieprogramma Drenthe 2008-2010
Sleurlokaal®

Het TYPtoTAAL sleurlokaal® is een mobiel leslokaal, groot genoeg voor tien leerlingen. Het is uitgerust met laptops en een flatscreen, en met ergonomisch verantwoord meubilair voor een optimale lessituatie.

Waarom dit sleurlokaal®?

Onze lesmethode is gebaseerd op "frontaal onderwijs". We gebruiken een grote monitor, beamer of digitaal schoolbord om het "bewegende" toetsenbord op te projecteren. De cursisten kijken hiernaar - en dus niet naar hun vingers - en typen zo blind mee.

Voorheen gaven we de typlessen in zaaltjes en schoollokalen. Maar daar staan de tafeltjes vaak niet meer "gericht" op het bord, maar kriskras door het lokaal. Wel zo gezellig, maar voor de typles niet ideaal: de cursisten zitten soms scheef achter hun tafels of kunnen het bord niet goed zien. En omdat we vaak maar voor een uurtje te gast zijn in zo'n lokaal, kunnen we moeilijk de hele zaak gaan verzetten.

Verder is een goede houding achter het toetsenbord van groot belang: de goede hoogte van de stoel of kruk, met het oog op een rechte rug, en de tafel niet te hoog zodat de polsen niet hoger liggen dan de ellebogen. Dat zeggen deskundigen ook. :-) Maar ook dat is niet altijd te realiseren als we ergens te gast zijn. Voor de kinderen is het vaak niet het "eigen" lokaal, zodat het meubilair vaak niet past bij leeftijd en postuur van het kind.

Het is daarom veel handiger te kunnen beschikken over een lokaal dat helemaal is afgestemd op het doel. Tafels op de goede hoogte, en verstelbare krukken met ergonomische zittingen. Het projectiescherm goed zichtbaar voor alle leerlingen. En een aangename indirecte verlichting. Allemaal dingen die in ons sleurlokaal® te realiseren zijn. Daarom zijn we inmiddels helemaal overgestapt op deze methode.

Een heel ander voordeel is nog dat we nu niet steeds al onze apparatuur hoeven op te bouwen en af te breken. Daardoor kunnen we twee kleine groepen doen in de tijd die we anders aan één grote groep zouden besteden. Dat lijkt hetzelfde, maar is het niet: want de tweede groep kan best ergens anders zijn dan de eerste. Zo kunnen we ook naar kleinere bedrijven en scholen komen, waar anders een cursus niet haalbaar zou zijn.

Voordelen te over dus. Maar het allerbelangrijkste is misschien nog wel: iedereen vindt het leuk! Het gáát allemaal beter, makkelijker, leuker in ons sleurlokaal®.

Ook 's winters gaan de cursussen door in ons sleurlokaal, dankzij vloerverwarming én luchtverwarming.
Innovatie
En 's winters?